Historiek

Na haar opleiding aan het Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen stapt Irma Swynen in het project ‘Studio-Ballet’ van Jeanne Brabants. Een paar jaar later, in 1975, start ze de cursus ‘Docent Klassieke Dans en Bewegingsleer’ en richt ze haar eigen balletschool op: Dansstudio Arabesque. Irma is de enige docent en geeft vijf lessen per week. Maar haar initiatief blijkt een schot in de roos en het aantal leerlingen gaat snel richting honderd. Arabesque wordt een begrip, speuren naar steeds grotere locaties een quasi fulltime bezigheid, zoeken naar de juiste begeleiders en docenten een missie. Wat volgt is de realisatie van een droom, een levenswerk. Enkele mijlpalen:

1985 Dansstudio Arabesque viert zijn tienjarig bestaan met een voorstelling in Hof ter Loo. Een journalist van de krant Het Volk spreekt over “… een stuk dat zelfs voor een professioneel gezelschap een aanwinst zou betekenen.” Een mooi compliment voor een school die als adagium heeft: amateurs vormen met de vaste hand van professionals.

1988 Arabesque verhuist naar zijn huidige locatie, een vroegere schrijnwerkerij in de Thibautstraat in Deurne. Er is plaats voor twee balletzalen, ruime kleedkamers en een cafetaria.

1990 Arabesque organiseert de eerste editie van De Internationale Dansstage. Het aantal deelnemers overtreft de stoutste verwachtingen. De zoektocht naar internationale lesgevers zorgt voor heel wat nieuwe contacten.

1995 Irma wordt uitgenodigd door de Staatsballetschool van Wenen om haar choreografie ‘Dance-e-motions’ te monteren met de leerlingen van de school. Arabesque bestaat ondertussen 20 jaar en geeft een galavoorstelling in de Vlaamse Opera. De vergelijking met professionele dansers en scholen wordt steeds vaker gemaakt. Een nieuwe internationale erkenning volgt wanneer Arabesque wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het Festival de Dance in Cugnaux in Frankrijk.

1997 Het aantal leerlingen, lessen, docenten én dansdisciplines blijft stijgen. Nieuw zijn onder meer tapdans voor kinderen, musical, Afro-Braziliaans, modern en hedendaags. Arabesque neemt voor het eerst deel aan Aids Memorial Day.

1999 Het jaar van olifant Suzy die de show steelt in het recital ‘Indigo’.

2000 25 jaar Dansstudio Arabesque. De Duitse Anne Retzlaff van de Palucca Schule monteert het stuk ‘Beatfack’.

2003 De voorstelling ‘Moord in plucheland’, gebaseerd op de jeugdthriller ‘Meurtres au pays des péluches’, wordt unaniem positief onthaald in de Vlaamse pers. Hetzelfde jaar wordt Dansstudio Arabesque uitgenodigd op het Internationaal Festival voor Ballet in Maagdenburg. De voorstelling ‘Agapi mou’ vult een volledige avond in het plaatselijk openluchttheater en haalt de volgende dag de voorpagina van de Magdeburger Volksstimme.

2005 30 jaar Arabesque wordt gevierd in een gigantische tent op de Scheldekaaien. Hevige regenval zet de tent en de kleedruimtes onder water, maar vele helpende handen redden het feest. Acteur Hans De Munter is Mijnheer Duizendblad. De prachtige kostuums voor de voorstelling worden ontworpen door studenten van de afdeling theaterkostuums van de Academie van Antwerpen.

2009 Arabesque-leerlingen Edo Wijnen en Marie Van Loock nemen deel aan The Young American Competition in New York. Edo wint driemaal goud en wordt uitgeroepen tot Beste Danser van Europa.

2011 550 leerlingen reconstrueren in de voorstelling ‘Past Forward’ het verhaal van 35 jaar Dansstudio Arabesque.

2014 De voorstelling ‘Still in Progress’ symboliseert het levenswerk van Irma Swynen: een balletschool die altijd vooruitkijkt, zelfs als de bezielster de fakkel doorgeeft… Na 39 jaar Dansstudio Arabesque en 30 jaar Internationale Dansstage geeft Irma haar verhaal door aan Geneviève Van Quaquebeke.